Od Nepálu po Mexiko. U nás ochutnáte vegetariánskou kuchyni z celého světa, říká Lada Michulková z bistro kavárny Ze.Mě

Vegetariánské bistro Ze.Mě otevřela Lada Michulková v Kunčicích pod Ondřejníkem před rokem a v podhorské obci působí trochu jako zjevení. Přeci jen jídla jako Dál Bhat, veganský ramen nebo arabský falafel by člověk čekal spíš v pražském Karlíně než na okraji Beskyd. U netradičního makovo-jahodového dortu a skvělých domácích limonád jsme si povídaly o kuchařské inspiraci z cest a plánech do budoucna.

Jak se přihodilo to, že se v Kunčicích pod Ondřejníkem objevilo vegetariánské a dokonce veganské bistro?
Ono by se objevilo možná i jinde, ale já jsem původně z Frýdlantu nad Ostravicí a prostory jsem nejprve hledala tam. Pro bistro nicméně potřebuji kuchyni a žádný takový prostor s kuchyní ve Frýdlantu nebyl volný, takže jsem se poohlížela dále až jsem natrefila na volný prostor zde v Kunčicích pod Ondřejníkem. Nápad k provozování bistra přišel spontánně, protože sama se vegetariánsky stravuju už 13 let. V řadě místních restaurací přeci jen vegetariánské jídlo pořád rovná se smažený sýr a protože jsem žila 7 let v Praze, kde byla ta nabídka široká, tak mi nezbylo nic jiného než si otevřít takové bistro tady.

Jsi původně z gastro oboru?
Ne, mám gymnázium a potom jsem studovala technickou univerzitu v Liberci. V Praze jsem pak podnikala, měla jsem prodejnu se zdravotnickými potřebami. Po 7 letech jsem se pak z rodinných důvodů vrátila zpátky do Frýdlantu nad Ostravicí. Původně jsem do bistra i sháněla kuchařku, ale ono se to vegetariánské vaření od toho klasického docela liší, takže to vaření nezbylo na nikoho jiného než na mě.

Jak lidé vnímají, že v bistru vaříte bez masa?
Určitě tady něco takového chybělo. Navíc v dnešní době je vegetariánství a veganství směr, který táhne a vzhledem k udržitelnosti bude podle mě nabývat na popularitě. A to nejenom ve velkých městech, ale právě i v menších městech nebo na turistických místech jako jsou právě Beskydy.

Jak dlouho je bistro otevřeno?
V této podobě jsme otevřeni něco málo přes rok. Byli jsme již otevřeni dříve, kdy jsme tady měli například točenou zmrzlinu, ale zavřel nás covid, takže v této podobě, v jaké je naše bistro a kavárna nyní jsme tady přes rok. Areál Huťařství je v Kunčicích a okolí dost známý, takže lidé vědí, kde sídlíme a nemusí nás složitě hledat.

Kolik vás v bistru pracuje?
Jsme dvě, já a kolegyně, která je z Kunčic pod Ondřejníkem.

Kdy je pro vás hlavní sezóna? Přes léto nebo o víkendech?
Jsou to víkendy, kdy lidé přijedou na hory a to se opravdu nezastavíme. Otevřeno máme od středy do neděle od 8:30 do 17 hodin. Během pracovního týdne máme polední menu, kdy lidé mohou ochutnat jídla jako například red curry s jasmínovou rýží, miso polévku s hlívou ústřičnou nebo tvarohové knedlíčky se švestkovou omáčkou. Polední menu každý týden měníme, takže pokud vás některé z jídel z polední nabídky naláká, neváhejte a přijeďte za námi. Kromě poledního menu máme také stálou nabídku, ve které najdete Buddha bowl, avokádový chlebík nebo třeba perníkové lívance. Nabídku co čtvrt roku obměňujeme.

Kdo jsou vaši zákazníci?
Je to takový mix. Jsou to turisté, místní obyvatelé z Kunčic pod Ondřejníkem, ale jezdí k nám i lidé například z Frýdku-Místku, Havířova nebo Ostravy.

Zaujal mě váš interiér, zmínila jsi, že jste si hodně z prací udělali svépomocí.
Ano, stoly kromě podnoží jsme si dělali sami. Židle jsme koupili v bazaru a zrenovovali je. Stejně tak i barový pult, který jsem sama stavěla cihlu po cihle. Pomáhala celá rodina, hlavně pak přítel a taťka.

Máš i autorský vklad u vašich hrníčků.
Ano, porcelánové hrníčky jsem pomalovala sama. Původně jsme pořídili bílé hrníčky a nádobí, ale po čase se mi okoukaly a tak je máme nyní ozdobené.

Jaké máš plány do budoucna?
Mou vizí je zkusit rozvoz, protože máme hodně poptávek tohoto typu od lidí z Frýdlantu a okolí. A směrem, kterým bych se ráda vydala do budoucna je veganský catering. Za rok mám zakázku na catering pro veganskou svatbu. Je to svatba pro 80 lidí, takže je to určitě výzva, ale catering je něco, co by mě opravdu bavilo.

Název bistra Kafé Ze.Mě obsahuje slovní hříčku. Kromě samotného člověka odkazuje také k planetě Zemi a společně s výzdobou, která visí na stěnách to chápu tak, že máš ráda cestování.
Ano, miluju cestování, bez toho bych si nedokázala představit žít. Svět je moc velký na to, aby člověk zůstával jen na jednom místě.

Inspiraci pro jídla čerpáš z cestování?
Ano, z cestování a spoustu inspirace čerpám také z internetu. Přes rok děláme tematické víkendy, kdy se snažím převést jídla typická pro určitou světovou kuchyni do vegetariánské a veganské varianty. Měli jsme řecký víkend, mexický víkend, víkend inspirovaný jídly Nepálu. Letos na jaře jsme totiž byli v Nepálu, odkud jsem si přivezla spoustu koření a ingrediencí a to vše jsem pak použila do našeho nepálského víkendu. Měli jsme ale také izraelský týden, a ten úplně první tematický týden byl americký, kdy jsme servírovali fast food v jejich vegetariánské a veganské verzi.

Text: Kamila Smutná
Foto: Lucie Deutsch

Rozhovor vznikl v rámci série Diář podnikatele, ve které se představí 10 vybraných podnikatelů z Beskyd. Jednotlivé rozhovory také postupně najdete na webu www.progresko.cz Akademie pro podnikatele je díky podpoře obcí Mikroregionu Frýdlantsko-Beskydy pro účastníky ZDARMA. Zapojit se mohou podnikatelé, ale i zájemci o daná témata.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *