Po návratu ze zahraničí si otevřela budku s občerstvením na oblíbeném metylovickém Čupku

Každý turista, který vyleze na kopec se těší na budku s občerstvením. Hana Šimková z Metylovic toto přání vzala doslova a na oblíbené Metylovické hůrce, tzv. Čupku otevřela občerstvení s názvem The Budka. Nečekejte vykřičený stánek s obvyklým sortimentem, ale gastro překvapení z lokálních dobrot.

Jak vlastně vznikla myšlenka The Budky?
S manželem jsme dlouho žili v zahraničí a tam se nám zalíbil koncept průjezdných kaváren (tzv. drive-through café). Člověk přijede autem z obou směrů a dá si kávu, polívku nebo sandwich. Když jsme se potom ze zahraničí vrátili, chtěla jsem v Čechách rozjet něco podobného. Objevila jsem tuto dřevěnou budku, která původně sloužila jako zmrzlinový stánek. To je také důvod, proč se u ní dají otevírat všechna tři okna, aby se z ní dala dobře prodávat zmrzlina. Nějakou dobu jsme potom pro budku hledali vhodný prostor, protože těch míst na průjezdnou kavárnu tady není tolik jako v Americe.

Z myšlenky průjezdné kavárny se ale nakonec stalo občerstvení na kopci
Ano, protože jsme se přistěhovali do Metylovic, začali jsme často chodit na Metylovickou hůrku, tzv. Čupek. Zároveň jsme pořád pokukovali po nějakém vhodném místě pro naše občerstvení. Když už jsme byli na Čupku poněkolikáté, napadlo mě, vždyť tady je přístřešek, ohniště, možná by to šlo tady. Viděla jsem, že lidé na Čupek chodí a mají ho v oblibě. Zašla jsem proto za panem starostou, zda by bylo možné tady udělat občerstvení a on souhlasil.

Hana a Václav Šimkovi budku otevřeli po návratu ze zahraničí

Přitom Čupek jako oblíbené turistické místo má dlouhou historii
Ano, kdysi tady fungovala turistická chata, která byla postavena v třicátých letech a svého času byla velmi oblíbená, nicméně od devadesátých let tady místní rekreační objekt postupně chátrá a občerstvení tady dlouho chybělo. Původní myšlenku „průjezdné kavárny“ jsme tím pádem museli trochu upravit, protože na Čupek nedojedete autem, návštěvníci si kopec musí vyšlapat.

Jak dlouho jste otevřeni?
Otevírali jsme v červnu 2022 a máme otevřeno rok. Otevřeno máme 5 dní v týdnu, přičemž ve středu, čtvrtek a pátek máme otevřeno od 16 do 20 hodin. O víkendu jsme pak otevřeni od 10 do 20 hodin.

Kdo všechno tvoří tým Čupku?
Jsem to já (Hanka), starám se o organizační věci a marketing. Můj kamarád Rosťa se stará o chod, no a můj muž Václav nám obrovsky pomáhá, co se týče veškeré práce kolem a nápadů, jak budku rozvíjet.

Jak hodnotíte první rok?
Byť to může vypadat, že jde jenom o malou budku s občerstvením, tak za celým projektem je hodně práce. Vidíme, že je potřeba kontinuálně pořádat zajímavé akce a lákat lidi. Velké plus je to, že místo mají lidé spojené s tím, že tady dříve nějaké občerstvení bývalo. Za poslední rok jsem často slyšela „konečně tady někdo něco otevřel, my už jsme to taky chtěli udělat“. Tak jsme to nakonec otevřeli my (smích). Lidé jsou spokojeni, protože je to nenáročný kopec, který jde vyjít i s dětmi a můžete tady přijít ze čtyř stran: z Hodoňovic, Palkovic, Metylovic a Pržna. Pokaždé tak můžete objevit novou trasu.

Jste hodně provázání s místní gastroscénou. Párky ve vašem hot dogu máte z raškovického Řeznictví u Bobra, kávu z frýdecko-místeckého Upraženo nebo prodáváte zmrzlinu Gelati Onesti z Beskyd.
Ano, místní gastro máme rádi a hlavně se vzájemně podporujeme. Když se rozkřikne, že k nám přijede někdo, kdo dobře vaří, tak se ta informace opravdu roznese a přitáhne nám tak fanoušky i našich gastro kamarádů.

Hot-dog s klobáskou z Řeznictví u Bobra

Jaká je vaše původní profese?
S manželem jsme oba vystudovali Fakultu bezpečnostního inženýrství na VŠB-TUO, nicméně hned po studiích jsme odjeli cestovat a 8 let jsme strávili v zahraničí. Po návratu zpátky do Čech jsem otěhotněla, takže jsem začala přemýšlet, kde mě jako těhotnou zaměstnají anebo v čem spíš začít podnikat a výsledek vidíte.

Co vám dělá radost? Máte s The Budkou nějaké další plány?
Máme radost, že se lidé postupně nabalují, máme odezvy, že se informace o The Budce hodně roznáší šuškandou. Zároveň jsme rádi, že se vracejí rodiče s dětmi, protože je to opravdu příjemný kopec pro rodinný výlet. Pro děti to není tak daleko jako třeba na Lysou. Lidé si u nás mohou objednat piknikový koš, máme spoustu akcí pro děti nebo přes léto organizujeme také letní kino.

Děkuji za rozhovor.

Text: Kamila Smutná
Foto: Lucie Deutsch

Rozhovor vznikl v rámci série Diář podnikatele, ve které se představí 10 vybraných podnikatelů z Beskyd. Jednotlivé rozhovory také postupně najdete na webu www.progresko.cz Akademie pro podnikatele je díky podpoře obcí Mikroregionu Frýdlantsko-Beskydy pro účastníky ZDARMA. Zapojit se mohou podnikatelé, ale i zájemci o daná témata.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *